Reel Kesim Güven Endeksi 106,1'e geriledi
Reel Kesim Güven Endeksi 106,1'e geriledi
Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), aralıkta bir önceki aya göre 2,3 puan azaldı ve 106,1'e geriledi. Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyir bir önceki aya göre zayıflarken, sektörel güzven endekslerinde de gerileme yaşandı.
Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), aralıkta bir önceki aya göre 2,3 puan azaldı ve 106,1'e geriledi. Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyir bir önceki aya göre zayıflarken, sektörel güzven endekslerinde de gerileme yaşandı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) aralık ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi açıklandı. İktisadi Yönelim Anketi’ne imalat sanayinde faaliyet gösteren bin 759 iş yeri katıldı. Buna göre, RKGE aralıkta bir önceki aya kıyasla 2,3 puan azalarak, 106,1 seviyesine indi. Aynı dönemde mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) da 1,9 puan azalarak 110,1'e düştü.
Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, gelecek üç aydaki toplam istihdam, mevcut mamul mal stoku ve gelecek üç aydaki üretim hacmine ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkiledi. Genel gidişat, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler ise endekste azalış yönünde etki yaptı.
Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyir bir önceki aya göre zayıfladı.
Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğuna ilişkin değerlendirmeler güçlenerek devam ederken, mevcut mamul mal stokları seviyesinin mevsim normallerinin üstünde olduğu yönündeki değerlendirmeler ise zayıfladı.
ÜFE BEKLENTİSİ YÜZDE 35,3'E ÇIKTI
Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi ve ihracat sipariş miktarında bir önceki ayda artış bekleyenler lehine olan seyir güçlenirken, iç piyasa sipariş miktarında ise bir önceki ayda artış bekleyenler lehine olan seyir zayıfladı. Gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış yönlü beklentiler güçlenirken, gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin artış yönlü beklentiler ise zayıfladı.
Ortalama birim maliyetlerde, gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler ve son üç ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyir ile gelecek üç aydaki satış fiyatına ilişkin artış yönlü beklentiler de güçlendi. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 5,2 puan artarak yüzde 35,3 seviyesinde gerçekleşti.
İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki aya kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 6,1‘e, aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 64,8‘e gerilerken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 29,1‘e ulaştı.
SEKTÖREL GÜVEN ENDEKSLERİNDE GERİLEME
Güven endeksi aralıkta geçen aya kıyasla hizmet sektöründe yüzde 0,5, perakende ticaret sektöründe yüzde 0,4 ve inşaat sektöründe yüzde 3,9 azaldı.
Türkiye İstatistik Kurumu da aralık ayına ilişkin sektörel güven endekslerini açıkladı.
Buna göre, mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi aralıkta kasıma kıyasla, hizmet sektöründe yüzde 0,5, perakende ticaret sektöründe yüzde 0,4 ve inşaat sektöründe yüzde 3,9 azaldı.
Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi kasımda 119,4 iken aralıkta yüzde 0,5 azalarak 118,8'e indi.
Hizmet sektöründe bir önceki aya göre, son üç aylık dönemde iş durumu alt endeksi yüzde 1,6 azalarak 121,2 oldu. Son üç aylık dönemde hizmetlere olan talep alt endeksi yüzde 0,2 düşerek 117,1 değerini aldı. Gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talep beklentisi alt endeksi ise yüzde 0,3 artarak 118,1 olarak gerçekleşti.
PERAKENDE TİCARET GÜVEN ENDEKSİ
Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi aralıkta yüzde 0,4 azalarak 121,5 geriledi.
Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre, son üç aylık dönemde iş hacmi satışlar alt endeksi yüzde 2,4 artarak 133,6 oldu. Mevcut mal stok seviyesi alt endeksi yüzde 2,9 azalarak 96,9'a düştü. Gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışlar beklentisi alt endeksi de yüzde 1,3 azalışla 133,8'e değerini aldı.
İNŞAAT GÜVEN ENDEKSİ
Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 93,6 iken aralıkta yüzde 3,9 azalarak 90 oldu.
İnşaat sektöründe bir önceki aya göre, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi alt endeksi yüzde 3,2 gerileyerek 79,2’ye indi. Gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi alt endeksi ise yüzde 4,4 azalarak 100,9 şeklinde gerçekleşti.
İnşaat sektöründe aralıkta girişimlerin yüzde 52'si faaliyetleri kısıtlayan herhangi bir faktörün olmadığını, yüzde 48'i ise faaliyetlerini kısıtlayan en az bir temel faktör bulunduğunu aktardı. Sektörde faaliyetleri kısıtlayan temel faktörlerden "finansman sorunları" kasımda yüzde 28,6 iken aralıkta yüzde 33,8; "talep yetersizliği" kasımda yüzde 19,6 iken aralıkta yüzde 17,3 ve "diğer faktörler" kasımda yüzde 13,3 iken aralıkta yüzde 18,9 değerlerini aldı.