Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Kimya Sektöründe Yatırım Ortamının İyileştirilmesi ve Petrokimya Tesisi İhtiyacı

10.07.2023 - 15:16, Güncelleme: 10.07.2023 - 15:16 8911+ kez okundu.
 

Kimya Sektöründe Yatırım Ortamının İyileştirilmesi ve Petrokimya Tesisi İhtiyacı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kimya Sanayi Meclisi Başkanı Timur Erk, sektörün canlanması için Adana'nın önem taşıdığını belirterek, "Yatırım ortamını ivedilikle iyileştirmemiz lazım. Mutlaka uzun süreli tahsis söz konusu olmalı. Bizim orta ölçekli bir kimya işletmesinin sermayesinin geri dönüşü 7 yıl. Bu, inşaata benzemez, hizmet sektörüne benzemez. Ciddi para gerekli. Yatırdığınız parayı ancak ortalama 7 yılda geri alabilirsiniz.
2021 yılını 25,4 milyar dolarla toplam ülke ihracatının yüzde 11,2'sini yaparak tamamlayan kimya sektörü, 2030’da bu rakamı 40 milyar doların üzerine taşımayı hedefliyor. Sektörün ortalama yüzde 75 olan ithalata bağımlılığı petrokimya türevlerinde özellikle plastik ham maddelerinde yüzde 90'lara ulaşırken, en az 5 veya 6 petrokimya tesisinin en kısa zamanda hayata geçirilmesi sektör için önem arz ediyor. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, sektörün 2021 yılında ülke ihracatı içinden 25,4 milyar dolar ve yüzde 11,2'lik payla ikinci sırada yer aldığını söyledi.   Sektörün ihracatta kalıcı olarak ikinciliği yakaladığına işaret eden Adil Pelister, "Hedefimiz 2030 yılında kimya sektörünün ihracatını 40 milyar doların üzerine çıkartmaktır. Yine kilogram başı ihracat değerimizi de 1,5 doların üzerine taşımaktır.” dedi. İKMİB olarak sürdürülebilir temelli ihracat odaklı yepyeni bir kimya ekosistemi üzerinde çalıştıklarını belirten Pelister, “Ülkemizi uluslararası ticari ve ekonomik düzeyde oyun kurucu seviyesini yükseltecek bir stratejik kurgumuz var. Çünkü dünyadaki en gelişmiş 10 ülkenin 8'inde kimya endüstrisinin çok kuvvetli olduğunu görüyoruz. 'Dünya ekonomisi kimya sektörü odaklı' dersek yanılmamış oluruz." şeklinde konuştu.   “EN AZ 5 VEYA 6 PETROKİMYA TESİSİ HAYATA GEÇİRİLMELİ”   Sektör olarak ihracatlarının yanında ithalat değerlerinin yüksekliğinin farkında olduklarını söyleyen Pelister, şu tespitlerde bulundu: "Sektörün ithalata bağımlılığı ortalamada yüzde 75 kadardır fakat petrokimya türevlerinde özellikle plastik ham maddelerinde yüzde 90'lara kadar görüyoruz. Dolayısıyla ülkemizdeki petrokimya ürünlerinin, ham maddenin üretilmesi çok önem arz etmektedir. Bizim en az 5 veya 6 petrokimya tesisini en kısa zamanda hayata geçirmemiz lazım."   SERMAYENİN GERİ DÖNÜŞÜ 7 YIL SÜRÜYOR   Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kimya Sanayi Meclisi Başkanı Timur Erk, sektörün canlanması için Adana'nın önem taşıdığını belirterek, "Yatırım ortamını ivedilikle iyileştirmemiz lazım. Mutlaka uzun süreli tahsis söz konusu olmalı. Bizim orta ölçekli bir kimya işletmesinin sermayesinin geri dönüşü 7 yıl. Bu, inşaata benzemez, hizmet sektörüne benzemez. Ciddi para gerekli. Yatırdığınız parayı ancak ortalama 7 yılda geri alabilirsiniz. Sektörün gelişmesi için kümelenme önem taşıyor. Kümelenme, en az yüzde 8-10 maliyeti düşürüyor." değerlendirmesinde bulundu.   Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü Mehmet Yurdal Şahin de teşvik sistemi ve uygulamaları hakkında bilgi verdi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kimya Sanayi Meclisi Başkanı Timur Erk, sektörün canlanması için Adana'nın önem taşıdığını belirterek, "Yatırım ortamını ivedilikle iyileştirmemiz lazım. Mutlaka uzun süreli tahsis söz konusu olmalı. Bizim orta ölçekli bir kimya işletmesinin sermayesinin geri dönüşü 7 yıl. Bu, inşaata benzemez, hizmet sektörüne benzemez. Ciddi para gerekli. Yatırdığınız parayı ancak ortalama 7 yılda geri alabilirsiniz.

2021 yılını 25,4 milyar dolarla toplam ülke ihracatının yüzde 11,2'sini yaparak tamamlayan kimya sektörü, 2030’da bu rakamı 40 milyar doların üzerine taşımayı hedefliyor. Sektörün ortalama yüzde 75 olan ithalata bağımlılığı petrokimya türevlerinde özellikle plastik ham maddelerinde yüzde 90'lara ulaşırken, en az 5 veya 6 petrokimya tesisinin en kısa zamanda hayata geçirilmesi sektör için önem arz ediyor.


İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, sektörün 2021 yılında ülke ihracatı içinden 25,4 milyar dolar ve yüzde 11,2'lik payla ikinci sırada yer aldığını söyledi.
 
Sektörün ihracatta kalıcı olarak ikinciliği yakaladığına işaret eden Adil Pelister, "Hedefimiz 2030 yılında kimya sektörünün ihracatını 40 milyar doların üzerine çıkartmaktır. Yine kilogram başı ihracat değerimizi de 1,5 doların üzerine taşımaktır.” dedi.
İKMİB olarak sürdürülebilir temelli ihracat odaklı yepyeni bir kimya ekosistemi üzerinde çalıştıklarını belirten Pelister, “Ülkemizi uluslararası ticari ve ekonomik düzeyde oyun kurucu seviyesini yükseltecek bir stratejik kurgumuz var. Çünkü dünyadaki en gelişmiş 10 ülkenin 8'inde kimya endüstrisinin çok kuvvetli olduğunu görüyoruz. 'Dünya ekonomisi kimya sektörü odaklı' dersek yanılmamış oluruz." şeklinde konuştu.
 
“EN AZ 5 VEYA 6 PETROKİMYA TESİSİ HAYATA GEÇİRİLMELİ”
 
Sektör olarak ihracatlarının yanında ithalat değerlerinin yüksekliğinin farkında olduklarını söyleyen Pelister, şu tespitlerde bulundu:
"Sektörün ithalata bağımlılığı ortalamada yüzde 75 kadardır fakat petrokimya türevlerinde özellikle plastik ham maddelerinde yüzde 90'lara kadar görüyoruz. Dolayısıyla ülkemizdeki petrokimya ürünlerinin, ham maddenin üretilmesi çok önem arz etmektedir. Bizim en az 5 veya 6 petrokimya tesisini en kısa zamanda hayata geçirmemiz lazım."
 
SERMAYENİN GERİ DÖNÜŞÜ 7 YIL SÜRÜYOR
 
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kimya Sanayi Meclisi Başkanı Timur Erk, sektörün canlanması için Adana'nın önem taşıdığını belirterek, "Yatırım ortamını ivedilikle iyileştirmemiz lazım. Mutlaka uzun süreli tahsis söz konusu olmalı. Bizim orta ölçekli bir kimya işletmesinin sermayesinin geri dönüşü 7 yıl. Bu, inşaata benzemez, hizmet sektörüne benzemez. Ciddi para gerekli. Yatırdığınız parayı ancak ortalama 7 yılda geri alabilirsiniz. Sektörün gelişmesi için kümelenme önem taşıyor. Kümelenme, en az yüzde 8-10 maliyeti düşürüyor." değerlendirmesinde bulundu.
 
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü Mehmet Yurdal Şahin de teşvik sistemi ve uygulamaları hakkında bilgi verdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.