Galata Taşımacılık’ta eşitlikçi çalışma ortamı hedef değil kurumsal duruş
Galata Taşımacılık’ta eşitlikçi çalışma ortamı hedef değil kurumsal duruş
Biz bu yaklaşımla fırsat eşitliğini korurken kadın-erkek demeden daha çok genci aramıza katarak yol alacağız.
Eşitlikçi çalışma ortamını varlığının sürdürülebilir şekilde devamı için günlük işleyişin doğal bir parçası haline getiren Galata Taşımacılık, kadınlar için en iyi işverenler arasında bulunuyor. Cinsiyet değil “işin sahibi” kriteriyle görevlendirme yapılan şirkette, çalışanların yüzde 50’si, üst yönetimin ise yüzde 80’i kadınlardan oluşuyor.
Galata Taşımacılık kuruluşundan beri açık iletişim, çok seslilik ve paylaşıma dayalı bir çalışma kültürü inşa ediyor. Tedarikçileri, müşterileri ve özellikle çalışanları açısından itibarı ve güvenilirliği yüksek bir şirket olmalarının, 3 defa üst üste Great Place to Work Türkiye ödülünü kazanmalarını, Y kuşağı ve kadınlar için Türkiye’nin en iyi işverenleri listesine girmelerini sağladığını belirten Galata Taşımacılık Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO’su Vittorio Zagaia “Kolektif düşünceye sahip ve paylaşımcılığı en üst seviyede tutmaya çalışan bir şirket yapısına sahibiz.” diyerek sorularımızı yanıtladı.
“İŞİN SAHİBİ”NE KOŞULSUZ GELİŞİM DESTEĞİ
Kadınların istihdamı ve liderlik rollerinde temsilinde bulunduğunuz noktayı aktarır mısınız?
İstihdamda yaklaşık yüzde 50 olan kadın varlığı üst yönetimde yüzde 80 seviyelerinde. Bizim için bir işte kadın veya erkek değil, o işin sahibi var olduğundan eşit bir zemin de otomatikman hazırlanıyor. Galata’daki kadınlar azim ve çalışkanlıklarıyla bulundukları konumu hak ederken, biz sadece koşulsuz destek verdik. Bu, uluslararası taşımacılık ve lojistik gibi stresli ve mücadeleci bir sektörde çok önemli bir referans.
Mevcut ve potansiyel çalışanlar için ne tür katkılar sunuyorsunuz?
Galata Akademi ile sektöre kalifiye istihdam sağlama çalışmalarımız şirket yöneticilerimiz, profesyonel destek aldığımız kişi ve kurumlarla 2011’den beri sürerken, bireysel gelişimi de destekliyoruz. Cinsiyet eşitliği gibi toplumsal sorunlara sık sık değinen etkinlikler gerçekleştiriyoruz.
Kadınlar, iş yapma ve işi sahiplenme şekilleri dışında, şirket içi düzen ve düzeye doğal bir standart kazandırıyor. Sektöre ve şirkete kazandırdığımız genç bireyler için kadın çalışanlar ve yöneticiler çok önemli bir referans oluşturuyorlar.
"CİNSİYET EŞİTLİĞİ AKTİVİTELERİNDE KADINLAR ZARAR GÖRÜYOR"
Cinsiyet ve fırsat eşitliği konusunda farkındalık oluşturmak için neler yapıyorsunuz?
Açıkçası hiç bir şey. Günlük işleyişimizdeki duruşumuz, 25. yılımızı kutladığımız bu yıla kadar olduğu gibi kadın ve erkeğin eşit olduğu gerçeğinin yansımasından öte olmayacak.
Cinsiyet ve fırsat eşitliği aktivitelerinde çoğu zaman kadınlar zarar görüyor. Kadın ve erkek eşitliği inancıyla icrada bulunmak kendiliğinden bir benimseme ve kabullenmeye yol açıyor.
Toplumsal sorumluluklarımız çerçevesinde, şirket içinde ve birçok STK ile işbirliği halinde bu gerçeğin daha görülür seviyelere gelmesini destekliyoruz. BM Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ni de imzaladık.
Başta eşitlikçi çalışma ortamını geliştirmek olmak üzere 2022 hedefleriniz nasıl?
Bu bizim 2022 hedefimiz değil, varlığımızın sürdürülebilir şekilde devamı için benimsediğimiz bir duruş. 13 kişiyle yola çıkıp, 250’ye yaklaşan çalışanımızla büyürken her yaştan, inanç, kültür ve eğitim seviyesinden arkadaşlarımız aramıza katılıyor. Bu konudaki duruşumuzu ve felsefemizi yaşatmak adına çalışmalarımız sürecek.
Teknoloji önümüzdeki 3 yılda, son 10 yıldakinin belki 10 katı süratle hayatımıza girecek. Gelişmek için yatırım yapmak ama en önemlisi yeni fikirlere açık olmak lazım. Kendilerini ifade etmede zorlandıklarını gördüğümüz Y kuşağının fikirleri çoğu zaman havada kalıyor. Geleceğimizi şekillendirmeye devam eden Y kuşağıyla anlaşıp çalışmak belki zor ama imkansız değil.
Biz bu yaklaşımla fırsat eşitliğini korurken kadın-erkek demeden daha çok genci aramıza katarak yol alacağız.