Şirketlere Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Tedarik ve Yatırım Eğitimi
Şirketlere Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Tedarik ve Yatırım Eğitimi
Bu eğitim ile katılımcıların satın alma politikaları ve uygulamalarında toplumsal cinsiyet eşitsizliğine yol açan temel faktörleri tanımalarını sağladıklarını belirten Emine Erdem, şöyle devam etti:
KAGİDER, BM Kadın Biriminin desteği ile yürütülen proje kapsamında 13 şirkete ‘Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Tedarik ve Yatırım’ konulu bir eğitim modülü sundu. Bu eğitim modülü ile başta satın alma ile yatırım süreçleri olmak üzere değer zincirinin her aşamasında toplumsal cinsiyet eşitliğinin yaygınlaştırılması amaçlanıyor.
Türkiye Kadın Girişimciler Derneği’nin (KAGİDER), Birleşmiş Milletler’in toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlenmesi alanında çalışan birimi olan BM Kadın Birimi desteği ile yürüttüğü “Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı Yatırım ve Satın Alma” projesi kapsamında “Satın alma ve Kadın Girişimciler Buluşması” gerçekleşti.
Buluşmaya katılan 13 şirkete ‘Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Tedarik ve Yatırım’ konulu bir eğitim modülü sunuldu. Eğitime özel sektör şirketlerinin satın alma sorumluları ile iş geliştirme ve benzeri pozisyonlarda çalışıp şirket yatırımlarında etkisi olan temsilcileri katıldı.
Bu eğitim modülü ile kadınların ekonomik açıdan eşit fırsatlara sahip olması için ekosistemin güçlenmesine operasyonel olanak sağlayacak ve satın alma ile yatırım süreçlerinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin yaygınlaştırılmasını destekleyecek bilgi zemininin oluşturulması amaçlanıyor.
KAGİDER Başkanı Emine Erdem, kadın girişimcilerin ve üreticilerin, pazara erişimde, büyük şirketlerin tedarik zincirlerine katılmakta büyük güçlüklerle karşı karşıya olduklarına dikkat çekerek, "Biz şirketlerin toplumsal cinsiyete duyarlı tedarik ve yatırım konusunda gerekli bilgi zeminine sahip olmasını amaçlıyoruz ki, kadın girişimcilerin önlerindeki bu pek çoğu ataerkil kültürün yansıması olan önyargıya dayalı engelleri kaldıralım.” şeklinde konuştu.
Bu eğitim ile katılımcıların satın alma politikaları ve uygulamalarında toplumsal cinsiyet eşitsizliğine yol açan temel faktörleri tanımalarını sağladıklarını belirten Emine Erdem, şöyle devam etti:
“Satın alma uygulamalarında bu konudaki şirket vakalarının daha iyi anlaşılmasına olanak tanıyoruz. Toplumsal cinsiyete duyarlı tedarik ile ilgili mevcut politika ve uygulamaların nasıl değerlendirileceğinin ve kadınlardan satın almanın önündeki engellerin nasıl belirlenip analiz edileceğinin öğrenilmesi için destek oluyoruz. Hedefimiz bu eğitim ile birlikte bu bilgi zeminini özel sektörde pek çok şirkete sunarak yaygınlaştırmak.”
DEĞER ZİNCİRİNİN HER AŞAMASINDA EŞİTLİKÇİ POLİTİKALAR
UNWomen Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Alia El-Yassir ise özel sektör şirketlerinin, sadece yönetim kurulları ve yönetici pozisyonlarında kadınların yer alması hedefiyle yetinmeyip, tedarik zincirinde de toplumsal cinsiyet odaklı yatırım hedefleri koyması gerektiğini ifade etti.
Alia El-Yassir, "BM Kadın Birimi’nin ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı Yatırım ve Satın Alma’ programı, özel sektörün değer zincirlerinde uygulayacağı eşitlikçi politikalarla toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlenmesini ilerletmede oynayabileceği güçlü rolü ortaya çıkarmayı hedefliyor.” dedi.