Bütün İş Yapış Şekilleri İnternete Döndü
Bütün İş Yapış Şekilleri İnternete Döndü
erna Kulaksız, bilginin günümüzün en değerli metası olduğunu belirterek, "Çünkü teknoloji geliştikçe biz daha fazla internete bağlanıyoruz. Geçmiş düşünüldüğünde, alışveriş alışkanlıklarımız internet üzerinden değildi.
Vodafone Türkiye Kurumsal Çözümler Direktörü Kulaksız, "Bütün iş yapış şekilleri internete döndü. Günümüzde 'şirketleri nasıl dijitalleştiririz' hemen hemen her şirketin konusu" dedi.
Vodafone Türkiye Kurumsal Çözümler Direktörü Berna Kulaksız, bütün iş yapış şekillerinin internete döndüğünü bildirdi.
Bilkent Üniversitesi-TÜSİAD Bilgi Toplumu Forumu'nun düzenlediği İş Hayatında Bilgi Güvenliği Konferansı'nda konuşan Kulaksız, siber bilişim sistemlerinin soyut ve geniş bir altyapı olarak tanımlandığını söyledi.
Artık bütün iş yapış şekillerinin internete döndüğünü, eskiden yapılmayan birçok şeyin internet dünyası üzerinden dönmeye başladığını ifade eden Kulaksız, Vodafone tarafından bir araştırma yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:
"Geçen yıl burada şirketlere 'siber güvenlik sizin için ne kadar önem taşıyor ve yeni iş modelleri çıkarır mı size' diye soru soruyorlar. Yüzde 86'sı buna 'evet' diyor. Arta kalan oranlamada 'inovasyon yeni iş olanakları sağlamaz' diyenlerin yüzde 57'si son 3 yılda ciro kaybına uğruyor. Bir diğer soru 'teknoloji sürekli gelişiyor. Siber güvenlik yarınlara sizin şirketi hazırlar mı?' Yüzde 83 oranında 'evet, siber güvenlik beni yarınlara hazırlar.' Yine yüksek gelir büyümesi gerçekleştirilen şirketlere sorulduğunda daha yüksek oran çıkıyor ve yüzde 88'i 'evet, ben teknolojiye inanıyorum ve siber güvenlik benim büyümeme etki edecek' diyor.
Artık günümüzde 'şirketleri nasıl dijitalleştiririz' hemen hemen her şirketin konusu. Hatta yeni iş kolları, yeni departmanlar kurulmaya başlandı. Üst dijital yönetici (CDO) yapısı, dijitalleşme organizasyonu birçok şirketin içerisinde var. Bunun yanında insan kaynaklarının da gündeminde esnek çalışma saatleri, bulunduğun konumdan bağımsız çalışma, kendi cihazı ile çalışma gibi çeşitli konseptler var. Bunun da temeline baktığımızda, iyi bir altyapı güvenliğiniz olmazsa bütün bunları yapamazsınız."
"Bilgi günümüzün en değerli metası"
Berna Kulaksız, bilginin günümüzün en değerli metası olduğunu belirterek, "Çünkü teknoloji geliştikçe biz daha fazla internete bağlanıyoruz. Geçmiş düşünüldüğünde, alışveriş alışkanlıklarımız internet üzerinden değildi. Bankacılık hizmetlerinde ise yeni nesil, artık bankacılığın bankaya gidip, sıra beklenip, fatura ödeme, işlem yapma olduğunu bilmiyor bile. Çünkü hayatlarına güvenlik katmanları ile birlikte dijital hizmetler girmiş durumda. Hatta sosyalleşme, arkadaşlık bile sosyal ortamdan yapılıyor. " şeklinde konuştu.
Nesnelerin interneti ve bulut servislerinin insanların hayatına girmesi ile güvenliğin öneminin daha da arttığını vurgulayan Kulaksız, Vodafone'un yaptığı araştırmaya katılan işletmelerin yüzde 70'inin siber güvenliğin yeni fırsatlar yarattığını düşündüğünü kaydetti.
Kulaksız, güvenlik saldırılarının da daha hedefli geldiğini söyledi.