Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Türkiye’deki Kadın Buluşçuların Artış Hızı Dikkat Çekiyor

08.07.2023 - 19:32, Güncelleme: 08.07.2023 - 19:32 6321+ kez okundu.
 

Türkiye’deki Kadın Buluşçuların Artış Hızı Dikkat Çekiyor

Akbulut, verilerde kadın mucitlerin başvurularının yüzde 17’sinin bireysel, yüzde 24’ünün kamu araştırma kuruluşları, yüzde 23’ünün üniversiteler, yüzde 16’sının çalıştıkları iş yeri aracılığı ile yapıldığını dile getirdi.
Türkiye dünyadaki kadın buluşçuların artış hızında İspanya, Çin ve Güney Kore’nin ardından dördüncü sırada yer alıyor. Türkiye’yi Fransa, Amerika, İsrail takip ediyor.   Birçok ürünün ticarileşmesinde önemli bir yere sahip olan kadın buluşçular, katma değerli üretimlerde de kendisini gösteriyor. Türkiye kadın buluşçuların artış hızında dünya sıralamasında dördüncü konumda.   Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’nün (WIPO) 2022’de yayınlanan verilerine göre, bir önceki seneye oranla kadın buluşçuların artış hızında İspanya başı çekiyor. İspanya’nın ardından sırasıyla Çin ve Güney Kore gelirken, Türkiye ise dördüncü sırada yer alıyor.   Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, reel sektörde kadın ağırlığının her geçen gün artış gösterdiğini söyledi.   WIPO verilerinde özellikle Uluslararası Patent (PCT) başvurularının yer aldığı kısımda, toplam başvurular içerisinde kadın buluşçuların oranının 2006’da yüzde 16,5 olan oranının yıllar içinde  kademeli artış gösterdiğini aktaran Cumhur Akbulut, şöyle dedi:   "2021 PCT başvurularını ele aldığımızda kadın mucitlerin oranı yüzde 35’e ulaştı. 2020’de bir önceki yılı göre ülkeler özelinde yapılan kadın buluşçuların gerçekleştirdiği başvurularda artış hızı oranı olarak İspanya başı çekti. Sonrasında Çin ve Güney Kore gelirken, Türkiye ise dördüncü sırada yer alıyor. Türkiye’yi Fransa, Amerika, İsrail takip ediyor."   Akbulut, verilerde kadın mucitlerin başvurularının yüzde 17’sinin bireysel, yüzde 24’ünün kamu araştırma kuruluşları, yüzde 23’ünün üniversiteler, yüzde 16’sının çalıştıkları iş yeri aracılığı ile yapıldığını dile getirdi.   BİYOTEKNOLOJİ, İLAÇ VE ORGANİK KİMYADAKİ PATENT BAŞVURULARINDA KADINLAR AĞIRLIĞI   Cumhur Akbulut birçok kurumun kadın buluşçuların sayısının artırılması yönünde çalışmalar yaptığına dikkat çekti.     Geçen yaz WIPO kadın buluşçuların sayısının artırılması için "Kadınları Teşvik Etme Kalkınma Gündemi Projesi"nin çalıştayını gerçekleştirdiğini hatırlatan Akbulut, bu proje sayesinde belirlenen ülkelerden özellikle Umman, Pakistan ve Uganda’da kadın mucitlerin patent sistemi konusundaki farkındalıklarının artırılmasının amaçlandığını bildirdi.   Bu tarz çalışmaların Türkiye’de yaygınlaştırılması gerektiğine işaret eden Akbulut, reel sektördeki oyuncularla, sivil toplum kuruluşlarına büyük görevler düştüğünü ifade etti.   Kadın mucitlerin özellikle, biyoteknoloji, ilaç, organik kimya, biyolojik malzemeler gibi alanlara yönlendiğini kaydeden Akbulut, "Bu sektörlere yönelik geliştirilen ürünlerin yüzde 30’unda kadınların imzası var. Ayrıca biyoteknoloji, ilaç ve organik kimya alanlarındaki yapılan patent başvurularının yüzde 60’ı kadınlardan oluşuyor." şeklinde konuştu.
Akbulut, verilerde kadın mucitlerin başvurularının yüzde 17’sinin bireysel, yüzde 24’ünün kamu araştırma kuruluşları, yüzde 23’ünün üniversiteler, yüzde 16’sının çalıştıkları iş yeri aracılığı ile yapıldığını dile getirdi.

Türkiye dünyadaki kadın buluşçuların artış hızında İspanya, Çin ve Güney Kore’nin ardından dördüncü sırada yer alıyor. Türkiye’yi Fransa, Amerika, İsrail takip ediyor.


 
Birçok ürünün ticarileşmesinde önemli bir yere sahip olan kadın buluşçular, katma değerli üretimlerde de kendisini gösteriyor. Türkiye kadın buluşçuların artış hızında dünya sıralamasında dördüncü konumda.
 
Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’nün (WIPO) 2022’de yayınlanan verilerine göre, bir önceki seneye oranla kadın buluşçuların artış hızında İspanya başı çekiyor. İspanya’nın ardından sırasıyla Çin ve Güney Kore gelirken, Türkiye ise dördüncü sırada yer alıyor.
 
Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, reel sektörde kadın ağırlığının her geçen gün artış gösterdiğini söyledi.
 
WIPO verilerinde özellikle Uluslararası Patent (PCT) başvurularının yer aldığı kısımda, toplam başvurular içerisinde kadın buluşçuların oranının 2006’da yüzde 16,5 olan oranının yıllar içinde  kademeli artış gösterdiğini aktaran Cumhur Akbulut, şöyle dedi:
 
"2021 PCT başvurularını ele aldığımızda kadın mucitlerin oranı yüzde 35’e ulaştı. 2020’de bir önceki yılı göre ülkeler özelinde yapılan kadın buluşçuların gerçekleştirdiği başvurularda artış hızı oranı olarak İspanya başı çekti. Sonrasında Çin ve Güney Kore gelirken, Türkiye ise dördüncü sırada yer alıyor. Türkiye’yi Fransa, Amerika, İsrail takip ediyor."
 
Akbulut, verilerde kadın mucitlerin başvurularının yüzde 17’sinin bireysel, yüzde 24’ünün kamu araştırma kuruluşları, yüzde 23’ünün üniversiteler, yüzde 16’sının çalıştıkları iş yeri aracılığı ile yapıldığını dile getirdi.
 
BİYOTEKNOLOJİ, İLAÇ VE ORGANİK KİMYADAKİ PATENT BAŞVURULARINDA KADINLAR AĞIRLIĞI
 
Cumhur Akbulut birçok kurumun kadın buluşçuların sayısının artırılması yönünde çalışmalar yaptığına dikkat çekti.  
 
Geçen yaz WIPO kadın buluşçuların sayısının artırılması için "Kadınları Teşvik Etme Kalkınma Gündemi Projesi"nin çalıştayını gerçekleştirdiğini hatırlatan Akbulut, bu proje sayesinde belirlenen ülkelerden özellikle Umman, Pakistan ve Uganda’da kadın mucitlerin patent sistemi konusundaki farkındalıklarının artırılmasının amaçlandığını bildirdi.
 
Bu tarz çalışmaların Türkiye’de yaygınlaştırılması gerektiğine işaret eden Akbulut, reel sektördeki oyuncularla, sivil toplum kuruluşlarına büyük görevler düştüğünü ifade etti.
 
Kadın mucitlerin özellikle, biyoteknoloji, ilaç, organik kimya, biyolojik malzemeler gibi alanlara yönlendiğini kaydeden Akbulut, "Bu sektörlere yönelik geliştirilen ürünlerin yüzde 30’unda kadınların imzası var. Ayrıca biyoteknoloji, ilaç ve organik kimya alanlarındaki yapılan patent başvurularının yüzde 60’ı kadınlardan oluşuyor." şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.