Madencilikte 7 milyar dolarlık yıl sonu ihracat hedefi
Maden sektörü bu yıl 7 milyar dolarlık ihracat hedefliyor. Nisan ayında 705,7 milyon dolar ihracat gerçekleştiren sektörün ilk 4 aydaki ihracat rakamı 2,2 milyar dolara ulaştı. İMİB Başkanı Rüstem Çetinkaya, maden sektörüne dair olumsuz algıyı gerçekler ışığında kırmanın önemli hedeflerinden biri olduğunu söyledi.
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Rüstem Çetinkaya, 2021'i 6,1 milyar dolar ihracatla kapatan maden sektörünün bu yıl sonu için 7 milyar dolar hedeflediğini bildirdi.
İMİB'in geçen ay gerçekleştirilen olağan seçimli genel kurulunda başkan seçilen Rüstem Çetinkaya ve yönetim kadrosu, yeni döneme ilişkin plan ve hedeflerini paylaştı.
Madencilik sektörünün 2021'de 6,1 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini hatırlatan İMİB Başkanı Rüstem Çetinkaya, bu yılın ilk 4 ayında 2,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirtti.
Yıl sonu için maden ihracatını en az 7 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini bildiren Çetinkaya, "Madenciliğin Türkiye ekonomisi için önemi, özellikle salgın döneminde aksayan tedarik süreçleriyle çok daha net bir şekilde ortaya çıktı. Sektörün kronikleşen sorunlarına kısa vadede kalıcı çözümler getirmek için çalışacağız." dedi.
Sektörün en önemli problemlerinden birinin ruhsat güvencesi ve uzayan izin süreçleri olduğunu vurgulayan Çetinkaya, izin süreçlerinin ve ruhsatların takibi, kamu ile ilişkilerin yürütülmesi ve sorunların daha hızlı çözülmesi adına Ankara ofisini hayata geçireceklerini söyledi.
Göreve geldikten birkaç gün sonra Ukrayna'daki savaş nedeniyle oluşan kil arzı krizinin önlerine geldiğini aktaran Çetinkaya, Şile'deki ocaklardan çıkartılabilecek kil sayesinde hem ihracat yapılabileceğini hem de seramik üreticilerinin bu alandaki hammadde ihtiyacının giderilebileceğini ancak Tarım ve Orman Bakanlığının yeni alan izni için yapılan başvuruları reddettiğini anlattı.
Çetinkaya, sektör için önem arz eden konteyner hasarları problemini tamamlayıcı sigorta ile çözeceklerini kaydetti.
MADEN SEKTÖRÜNE İLİŞKİN OLUMSUZ ALGIYI KIRMA HEDEFİ
Önemli hedeflerinden birisinin de "maden sektörüne dair olumsuz algıyı gerçekler ışığında kırmak" olduğunu dile getiren Rüstem Çetinkaya, şunları aktardı:
"Gündelik hayatımızda kullandığımız ürünlerin ham maddeleri madenlerden çıkıyor. Madenler olmadan dünyada üretimden bahsedilemez. Sektörümüzde yatırım, üretim ve ihracat potansiyeli bize göre mevcut rakamların iki katı. Bu potansiyeli olumsuz algılarla sekteye uğratmak yerine ülkemize fayda sağlayacak bir enstrüman haline getirmeliyiz."
4 AYDA YÜZDE 26'LIK İHRACAT ARTIŞI
Ocak-nisan dönemine ilişkin ihracat verilerini paylaşan Çetinkaya, geçen ay 705,7 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini anımsattı. Çetinkaya ilk 4 ayda ise yüzde 26 artışla 2,2 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştıklarını bildirdi.
İlk dört aydaki ihracatta başı, 849,4 milyon dolarla metalik cevherlerin çektiğini kaydeden Çetinkaya, onu 471,7 milyon dolarla işlenmiş doğal taşların, 434,4 milyon dolarla endüstriyel minerallerin, 200 milyon dolarla blok doğal taşların izlediğini dile getirdi.
Toplam doğal taş ihracatının 672,5 milyon doları bulduğuna işaret eden Çetinkaya, bu alandaki en yüksek ihracatın ABD, Çin ve Fransa'ya yapıldığını ifade etti.
DÜNYA STANDARTLARININ ÜZERİNDE MADENCİLİK
İMİB Başkan Yardımcısı Eyüp Batal da madencilik sektörünün özveriyle çalışmasının ve sağladığı katma değerin halka doğru bir şekilde anlatılmasının önemine işaret ederek, şu değerlendirmeleri yaptı:
"Türkiye'de madencilik tamamen çevresel hassasiyetlerle yapılıyor ve biz bunu göstermek istiyoruz. Yetişmiş insan kaynağımız, kullandığımız ekipmanlar, denetim sistemleri ve teknolojinin tamamı dünya standartlarının üzerinde. Tarım ve madencilik diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de yan yana ve birlikte çok rahat bir şekilde yapılabilir ve bu anlamda sürdürülebilir madenciliğin çok önemli bir kavram olduğunu düşünüyoruz."