Türkiye Geçen Yıl AR-GE Faaliyetleri İçin 20,25 Milyar Lira Harcadı

Türkiye'de AR-GE faaliyetleri için geçen yıl merkezi yönetim bütçesinden 20,25 milyar lira harcama gerçekleştirildi. Bu yıl ise AR-GE için 26,3 milyar lira başlangıç ödeneği ayrıldı. 2021’de yüzde 48,3 ile genel bilgi gelişimi için üniversitelere yapılan AR-GE harcamalarının bu yıl yüzde 38,4 olması hesaplandı. Geçen yıl AR-GE harcamalarından yüzde 15,6 pay alan savunmada bu yıl söz konusu oranının 36,4 olması hesaplanıyor.


 
Türkiye'de merkezi yönetim bütçesinden araştırma ve geliştirme (AR-GE) faaliyetleri için geçen yıl 20 milyar 249 milyon lira harcadı. Bu yıl için ayrılan başlangıç ödeneği ise 26 milyar 307 milyon lira.
 
Türkiye İstatistik Kurumu, "Merkezi Yönetim Bütçesinden Araştırma Geliştirme Faaliyetleri İçin Ayrılan Ödenek ve Harcamalar-2022" bültenini yayımladı.
 
Merkezi yönetim bütçesi üzerinden gerçekleştirilen hesaplamalara göre, AR-GE için geçen yıl 20 milyar 249 milyon lira harcama yapıldı. Merkezi yönetim bütçesinden AR-GE faaliyetleri için gerçekleştirilen harcamaların gayrisafi yurt içi hasıla içindeki oranı yüzde 0,28 olarak gerçekleşti.
 
Bütçe başlangıç ödenekleri esas alınarak yapılan tahmini sonuçlara göre ise bu yıl merkezi yönetim bütçesinden AR-GE için 26 milyar 307 milyon lira ayrıldı.
 
AR-GE faaliyetlerine yönelik vergi indirimi ve istisnalarının toplamı geçen yıl 13 milyar 416 milyon lira oldu.
 
ÜNİVERSİTELER AR-GE HARCAMALARINDAKİ PAYI İLE İLK SIRADA
 
AR-GE için merkezi yönetim bütçesinden yapılan harcamalar sosyo-ekonomik hedeflere göre sınıflandırıldığında, 2021 yılı için en fazla harcama yüzde 48,3 ile genel bilgi gelişimi için üniversitelere yapıldı. Bunu yüzde 15,6 ile savunma, yüzde 10,3 ile endüstriyel üretim ve teknoloji, yüzde 10 ile genel bilgi gelişimi AR-GE (diğer kaynaklardan finanse edilen) ve yüzde 4,8 ile ulaşım, telekomünikasyon ve diğer altyapılar izledi.
 
Bütçe başlangıç ödenekleri esas alınarak bu yıl için yapılan tahmine göre de en çok ödeneğin yüzde 38,4 ile genel bilgi gelişimi için üniversitelere ayrılacağı öngörüldü. Savunma yüzde 36,4 ile sosyo-ekonomik hedefler arasında ikinci sırada yer aldı. Bu hedefleri yüzde 8,4 ile endüstriyel üretim ve teknoloji, yüzde 7 ile genel bilgi gelişimi (diğer kaynaklardan finanse edilen) ve yüzde 3,2 ile eğitim takip ediyor.