Çelebi, kadın enerjisiyle sivil havacılıktaki yükselişini sürdürüyor
Çelebi’de kadın yönetici sayısı ortalamayı aşıyor. Kadının iş hayatındaki gücüne, zekasına ve becerisine çok inandığını söyleyen Çelebi Havacılık Kıdemli Başkan Yardımcısı Zuhal Çivi Kahraman, “Kadınların iş hayatına kazandırılmasının ve sonrasında iş hayatında tutundurulmasının çok önemli olduğuna inanıyorum” dedi.
Türkiye’nin ilk özel yer hizmetleri şirketi olarak 1958’de kurulan Çelebi, Türk Sivil Havacılık sektörünün en önemli oyuncuları arasında yer alıyor.
Çelebi Havacılık’ın, 10 binin üzerinde çalışanıyla, 3 kıta, 5 ülke ve 40’ın üzerinde istasyonda tüm yer hizmetleri servislerini müşterilerine sağlayacak alt yapıya sahip olduğunu belirten şirketin Kıdemli Başkan Yardımcısı Zuhal Çivi Kahraman ile konuştuk.
Çelebi Havacılık Holding’de lider konumda bir anne olan Zuhal Kahraman’ı yakından tanıyabilir miyiz?
30 yıla yaklaşan profesyonel hayatımda Nestle, GE ve Shell'de üst düzey yöneticilik yaptım, 2017’den beri de Çelebi Havacılık Holding'de İnsan Kaynakları Başkan Yardımcısı’yım. Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji bölümünü bitirdim. Psikologlukla başlayan kariyerim profesyonel tecrübelerle İK alanında liderlik rollerine dönüştü. Ben de bir anne olarak iş hayatında yer edinen bir kadınım ve iki şapkayı birlikte yönetmenin başarı olduğuna inanıyorum.
KADIN YÖNETİCİ SAYISI ORTALAMANIN ÜZERİNDE
Kadınların çalışan veya yönetici olarak istihdamındaki yaklaşımınız hakkında bilgi verir misiniz?
“Kadın”ın iş gücüne katılımı, ekonomik ve sosyal yaşamın sürdürülebilirliği için tüm dünyada bir gereklilik haline geldi. Ben kendim, ekip üyelerim, şirketimiz bünyesinde çalışan tüm kadınlar açısından, kadınların iş hayatına kazandırılmasının ve sonrasında iş hayatında tutundurulmasının çok önemli olduğuna inanıyorum.
İK uygulamalarımızda ve politikalarımızda, işe alım, çalışan markası, yetenek yönetimi ve gelişim alanlarında dengeli planlamalar yapıp özellikle operasyon yönetimlerinde kadın çalışanlarımıza sunulan fırsatları artırmaya çalışıyoruz.
Global düzeyde operasyon kanadında kadın yöneticilerimizin sayısı her yıl artıyor. Fonksiyonların yer aldığı merkez ofislerimizde çalışanlarımızın yarısı kadın. Yönetim seviyelerinde ortalamanın üzerinde kadın yöneticilerimiz bulunuyor.
Global bir yapıya sahip olmamızın sunduğu fırsatları değerlendirerek, Hindistan, Macaristan, Almanya gibi faaliyet ülkelerimizde ortaya çıkan işe alım veya bir rotasyon ihtiyacında, aday havuzumuzda yer alan potansiyeli güçlü kadınları bu roller için yetiştirerek atamalar yapıyoruz.
ÇEŞİTLİLİK VE KAPSAYICILIKLA UYUMLU İŞ ORTAMI
Kadınların iş yaşamında daha etkin olması için nasıl bir strateji izliyorsunuz?
Bu konu çeşitlilik ve kapsayıcılık politikalarının bir parçası. Çeşitlilik ise sadece cinsiyeti değil, kültür, farklı nesillerin ya da farklı etnik/ ulusal kökenlere sahip kişilerin bir arada olabilmesi, esnek çalışma koşulları sağlamak, farklılıktan gelen ihtiyaçları da uygulama ve politikalarda göz önünde bulundurabilmektir.
Çelebi olarak bunların farkındayız ve İK uygulamalarımızı bu gerçeklerle uyumlu şekilde yürütmek için çabalıyor ve her yıl güçlendirmeyi hedefliyoruz.
Çalıştığınız sektörde kadın lider olmak nasıl bir deneyim?
“Kadın”ın iş hayatındaki gücüne, zekasına ve becerisine çok inanıyorum. Kadının dengeyi kurma, toparlama ve sonuca getirme becerisi, aynı anda birkaç konuyu birden yönetebilmesi çok katma değer sağlıyor.
Bu sektörde lider, hem operasyonun nabzını tutup müşteri memnuniyetini, yüksek servis kalitesini sağlarken aynı anda ofis destek bölümlerinin de ihtiyaçlarını ve dinamiklerini de göz önünde tutup hepsine gereken özeni göstermeli.