ASAŞ 6 kıtaya yayılan satışlarıyla büyümesini sürdürüyor
ASAŞ, 2021 yılını 800 milyon doları aşan ciroyla tamamlarken; 6 kıtada 90'ı aşkın ülkeye yaptığı ihracat hacmi toplam satışının yüzde 52'sine ulaştı. “DigitALL dijital dönüşüm” projesiyle üretim ve tedarik süreçlerini endüstri 4.0’la uyumlu hale getiren ASAŞ, 2022’de yaklaşık yüzde 15-20 aralığında bir büyüme hedefliyor.
ASAŞ Alüminyum Sakarya’da yer alan toplam 923 bin m² alan üzerine kurulu 300 bin m² kapalı alana sahip son teknoloji ile donatılmış tesislerinde; alüminyum profil, PVC profil, alüminyum kompozit panel, panjur & kepenk sistemleri ile alüminyum yassı mamuller üretimlerini gerçekleştiriyor.
2018 yılında Almanya'nın Neuwied şehrinde kurulan ASAŞ GmbH ile 72 bin 793m² kapalı alanda lojistik ve servis merkezi olarak hizmet vermeye devam ediyor. ASAŞ üretim alanındaki çalışmalarının yanı sıra sosyal projelerle de topluma değer katmayı hedefliyor.
Sanayi ve sanatın buluşması mottosuyla 2015 yılında ASAŞSANAT’ı kuran ASAŞ, sanata ve sanatçılara destek veriyor. Sporun; çocukların sağlıklı gelişimi ve geleceklerini olumlu şekillendirdiğine inanan firma, Akyazı'da kurduğu ASAŞ Basketbol Kulübü ile bölgedeki öğrencilerin sporla büyümesine imkan sağlıyor. Farklılıkları zenginlik olarak gören, kadın istihdamını destekleyen politikalarıyla, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) tarafından verilen “Fırsat Eşitliği Modeli (FEM)” sertifikasını sektöründe ilk alan firma oldu.
DİJİTAL, SÜRDÜRÜLEBİLİR VE AR-GE ODAKLI ÜRETİM
ASAŞ, alaşım, proses ve ürün geliştirme çalışmalarını yürüttüğü sektöründeki ilk bakanlık onaylı Ar-Ge merkeziyle; Ar-Ge 250 2020 yılı araştırmasında, demir ve demir dışı metaller sektöründe Ar-Ge'ye en fazla harcama yapan ilk 10 firma arasında 2. sırada yer aldı.
Avrupa Birliği’nin, Horizon 2020 kapsamında desteklediği 7 projede yer alan firma; otomotiv, ulaşım sektörü, raylı sistemler gibi katma değeri yüksek sektörlerde uluslararası büyük firmaların onaylı tedarikçileri arasında. Dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve inovasyon da ASAŞ’ın odağında yer alıyor.
Endüstri 4.0 vizyonu doğrultusunda “DigitALL Dijital Dönüşüm” projesiyle müşteri teklif talebinden satın almaya, stok yönetiminden sevkiyata ASAŞ’ın tüm tedarik zinciri süreçleri dijital ortamda entegre bir yazılım platformu üzerinde gerçekleştiriliyor. Üretimde ise tüm çalışmalar el terminalleri, tabletler üzerinden yerinde ve gerçek zamanlı olarak sistemlere aktarıldığı için üretim verimliliği anlık olarak izlenebiliyor.
Mevcut süreçlerin daha verimli hale getirilmesi ve gelecekte yapılacak tüm yatırımlar ASAŞ Sürdürülebilirlik Komitesi tarafından planlıyor. ASAŞ 2021’de, RECs International tarafından verilen uluslararası IREC (Yenilenebilir Enerji Sertifikası) belgesiyle, 2020’de tükettiği elektrik enerjisinin yüzde 75’lik kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağladığını belgelendirdi.
Üretimin yüzde 52’sini geri dönüştürülmüş alüminyumdan sağlayan ASAŞ, karbon ayak izinin azaltılması konularında da önemli adımlar atıyor.
EKONOMİYE İSTİKRARLI KATKISINI SÜRDÜRÜYOR
İnşaat, otomotiv, raylı sistemler, ticari araçlar, enerji, ambalaj, tüketim ürünleri, denizcilik gibi birçok sektöre katma değerli ürün üreten ASAŞ, ülke ekonomisine katkı sağlıyor. 2 bin 750’den fazla çalışanıyla 6 kıtada 90’ı aşkın ülkeye ihracat gerçekleştiren ASAŞ, 2021’de Türkiye’de, İSO 500’de ilk 100’de 63., ilk 1000 ihracatçı 2020 araştırmasında ise 52. sırada yer aldı.
ASAŞ'ın iş birimlerinde hedef pazarlar farklılık gösterse de, ABD, Avrupa Birliği ülkeleri, İngiltere, Balkan ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri, Şili, Güney Kore, Afrika ve Ortadoğu gibi birçok farklı coğrafyaya satış yapıyor. 2021 yılını 800 milyon doları aşan ciroyla tamamlayan ASAŞ’ın satışlarının yüzde 52’si ihracat olarak gerçekleşti. Firma 2022’de de yaklaşık yüzde 15-20 aralığında bir büyüme ön görüyor.