Ak-Kim, 2023'te 750 Milyon Dolar Ciro Hedefliyor

Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Dördüncü, "Hedefimiz, Ak-Kim'i 2023'te 700-750 milyon dolar ciro yapan yerlere getirmek" dedi.


Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, hedeflerinin Ak-Kim'i 2023'te 700-750 milyon dolar ciro yapan yerlere getirmek olduğunu belirterek, "Öncelikli stratejimiz inovatif olmak, ithal edilen ürünleri Türkiye'de üreterek Türkiye ekonomisine katkıda bulunmak ve değer yaratmak." dedi.

Dördüncü, Akkök Holding çatısı altında faaliyet gösteren Ak-Kim'in kuruluşunun 40'ıncı yılı dolayısıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, kimya sektörünün her geçen gün daha da önemli hale geldiğini ifade ederek, kimyanın, gelişmiş ülkelerde öncü sektörlerden biri olduğunu vurguladı.

Türkiye'de ihracatın en fazla gerçekleştirildiği üçüncü sektörün kimya olduğunu belirten Dördüncü, şunları kaydetti:

"Kimya sektöründe çok ciddi ölçekte bir ihracat yapıyorsak bile, Türkiye'nin aynı zamanda çok ciddi bir ithalatı da var. Türkiye'nin kimya sektöründe yaptığı ihracatla ithalat arasındaki fark 25 milyar dolar... Biz kimya sektöründeki 25 milyar dolarlık bu cari açığın, yüzde 2-3'ünü Ak-Kim olarak kapatmayı hedefliyoruz. İnovatif ürünler ve ithalatta ikame ürünler yaratma kabiliyetimiz var. Bugün Ak-Kim'in 800 bin ton üretimi var. Hedefimiz, 2023'te 700-750 milyon dolar ciro yapan yerlere getirmek. Öncelikli stratejimiz inovatif olmak, ithal edilen ürünleri Türkiye'de üreterek Türkiye ekonomisine katkıda bulunmak ve değer yaratmak."

"Önceliğimiz, ülkemize ve paydaşlarımıza değer katmak"

Akkök İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Raif Ali Dinçkök de Ak-Kim'in sadece ürün değil, dünyaya know-how ihraç ettiğini belirterek, "Akkök Holding olarak önceliğimiz, sürdürülebilir büyüme ve karlılık yaratarak ülkemize ve paydaşlarımıza değer katmak. Ak-Kim, dün olduğu gibi bugün de Türkiye ekonomisine katma değer sağlamaya devam ediyor. Bu gururu her geçen gün biraz daha büyütmek en büyük hedefimiz." şeklinde konuştu.

"Yeni şirket satın alma fırsatlarını değerlendireceğiz"

Ak-Kim Genel Müdürü Onur Kipri ise hayatın her alanında kimyanın bulunduğunu ifade ederek, şirketin sektörde bir numaralı oyuncu olması için çalıştıklarını söyledi.

Kipri, yeni şirket satın alma fırsatlarını bundan sonra da değerlendireceklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Var olduğumuz pazarlarda daha da güçlenmeyi hedefliyoruz. Kimya, sürekli gelişen ve geliştirilmesi gereken bir sektör. Dünyada kimya sanayinin cirosu 4 trilyon dolar civarında. Türkiye'de kimya sanayine baktığımızda hem avantaj hem de dezavantajları bir arada görmekteyiz. Türkiye kimya sanayisinde yaklaşık 300 bin kişi istihdam ediliyor. Bu rakam imalat sanayindeki toplam istihdamın yüzde 9'u kadar... Türkiye'de yaklaşık 2 bin 600 değişik çeşit kimyasal madde üretiliyor.

Almanya'da kişi başına bin 783 avro, Fransa'da bin 470 avro, İtalya'da bin 310 avroluk kimyasal madde harcanıyor. Türkiye'de ise yaklaşık 400 avroluk bir kimyasal tüketim söz konusu. Buradan da anlaşıldığı üzere, kimya sektöründeki gelişmişlik seviyesi, ülkelerin gelişmişlik düzeyi ile doğru orantılı."

"Cari açığın eğer önlem alınmazsa 50 milyar dolara çıkacağı tahmin edilmekte"

Onur Kipri, Türkiye'nin ham madde anlamında yurt dışına bağımlılığının önemli bir sorun olduğunu vurgulayarak, sektörün gelişim ihtiyacı ve fırsatının çok büyük olduğunu söyledi. Kipri, Türkiye'de yaklaşık 25-30 milyar dolar aralığında kimyasal madde üretimi bulunduğunu, 14 milyar dolarlık ihracat, 40 milyar dolarlık ithalat yapıldığını bildirdi.

Tüketim arttıkça kimyasal ihtiyacın da artacağını belirten Kipri, şunları kaydetti:

"2023 ve sonrasında cari açığın eğer önlem alınmazsa 50 milyar dolara çıkacağı tahmin edilmekte. Bu açığı kapatabilmek için sektörümüzün katma değeri yüksek performans kimyasallarına, Ar-Ge ve inovasyona, petrokimya ürünlerine odaklanması gerekiyor. Ak-Kim olarak büyümeye ve sektöre yatırım yapmaya devam edeceğiz. Yatırımlarımız sürüyor. 2023 yılına kadar 300 milyon dolarlık yatırım hedefliyoruz."